Planten stekjes enten: tips voor succesvolle kruising en groei

Leer hoe je planten stekjes kunt enten voor een succesvolle kruising en groei.

Het enten van planten stekjes is een geavanceerde techniek om nieuwe planten te kweken. Door het combineren van delen van twee planten, kan een sterkere en meer productieve plant ontstaan. Maar hoe werkt het en hoe kun je succesvol planten stekjes enten?

Stap 1: Kies de juiste planten

Niet alle planten zijn geschikt om te enten, dus zorg ervoor dat je planten selecteert die compatibel zijn met elkaar. Kies planten die behoren tot dezelfde soort, of in sommige gevallen, dezelfde familie. Daarnaast moet je ook rekening houden met de grootte en groeisnelheid van de planten.

Stap 2: Bereid je planten voor

Voor het enten van planten stekjes, moeten de planten goed voorbereid worden. Snijd de planten af ​​en zorg ervoor dat de snijvlakken recht en schoon zijn. Verwijder eventuele bladeren van de onderste helft van de stekjes en maak een schuine snede aan de onderkant van de stekjes.

Stap 3: Combineer de stekjes

Plaats de twee stekjes tegen elkaar en bind ze stevig vast met plastic tape. Zorg ervoor dat de cambiumlaag van beide stekjes perfect op elkaar aansluit. Dit is de laag tussen de schors en het hout en zorgt voor een succesvolle kruising.

Extra tips voor succesvol enten van planten stekjes:

  • Ent in het voorjaar of vroege zomer, wanneer de planten actief groeien.
  • Gebruik alleen schone en scherpe gereedschappen om infecties te voorkomen.
  • Houd de planten vochtig en warm om de kans op succes te vergroten.

Wil je meer leren over het enten van planten stekjes? Maak een gratis account aan op Stekky, hét online ruilplatform voor plantenstekjes. Hier kun je andere plantenliefhebbers ontmoeten, tips en tricks delen en nieuwe planten ontdekken.


Deel op