Planten stekjes vermeerderen door middel van luchtwortels: een stappenplan

Leer hoe je je planten stekjes kunt vermeerderen door middel van luchtwortels! Ontdek ons stappenplan in deze blog post en vergroot je plantenverzameling.

Wil je je plantenverzameling uitbreiden zonder nieuwe planten te hoeven kopen? Lees dan verder en ontdek hoe je je planten stekjes kunt vermeerderen door middel van luchtwortels!

Stap 1: Kies een geschikte plant

Kies een gezonde plant met lange en flexibele takken. Sommige planten zijn geschikter dan andere, zoals de monstera deliciosa en de pothos. Kies een tak die minimaal 5 cm dik is en die al enige tijd aan de plant vastzit.

Stap 2: Snij een inkeping in de tak

Maak een inkeping van ongeveer 2,5 cm in de tak waar je de luchtwortels wilt laten groeien. Zorg ervoor dat de inkeping ongeveer een derde van de dikte van de tak beslaat. Maak de inkeping schuin zodat er genoeg ruimte is voor de wortels om te groeien.

Stap 3: Maak de inkeping vochtig

Maak de inkeping vochtig met water of stekpoeder. Hierdoor worden de wortels gestimuleerd om te groeien. Let op dat de inkeping niet te nat wordt, anders kan de tak gaan rotten.

Stap 4: Wikkel de inkeping in mos

Wikkel de inkeping in nat mos en bedek het mos met een plastic zakje. Zet het zakje vast met een elastiekje of plakband. Hierdoor ontstaat er een vochtige omgeving waarin de wortels kunnen groeien.

Stap 5: Wacht en controleer regelmatig

Wacht enkele weken en controleer regelmatig of de wortels beginnen te groeien. Als er voldoende wortels zijn gegroeid, kun je de tak voorzichtig van de plant afsnijden en in een pot met aarde planten.

Nu je weet hoe je planten stekjes kunt vermeerderen door middel van luchtwortels, kun je je plantenverzameling verder uitbreiden! Wil je nog meer plantenstekjes uitwisselen en je verzameling verrijken? Maak dan een gratis account aan op Stekky, hét online ruilplatform voor plantenstekjes.


Deel op